Company:
City of Newport Beach
Status:
Awarded
Awarded:
Architectural Engineering Project of the Year
Additional Files
Additional Information

Newport Beach Civic Center & Park

Project Location:

100 Civic Center Drive, Newport Beach, CA

Project Description:

The Newport Beach Civic Center was completed in May 2013 and includes:
• A 14-acre public park;
• A new City Hall building, City Council Chambers and Community Room;
• A 17,000-square-foot expansion of the Central Library; and
• A 450-space parking structure.
The City incorporated sustainability initiatives into the Civic Center’s design and designed the City Hall building to attain a LEED Gold rating from the US Green Building Council. The “all in” cost of the project, or four projects in one, is $140 million.

Project Justification:

The project was designed and built to create a true Civic Center in the heart of the city and it has already become a gathering place for the Newport Beach community.  The Civic Center and park has become a destination not only for residents, but for business meetings and special events, and visitors attracted to its unique architectural and sustainability elements. The Chamber of Commerce and numerous local non-profits are already using the site to host large events. Tour groups have become a routine sight in addition to the many people enjoying the park, walking trails and city first dog park. 

There is plenty of free parking and a Permit Center, with all customer permit needs in one place. New technology has reduced customer wait times and allowed more to be done online.  The accessible and efficient environment has increased productivity for City staff and improved customer service while reducing operating costs.
The City has created an iconic Civic Center that makes our City stand out providing a renewed community pride and a community gathering place for future generations.

Special Circumstances:

The City Hall building was aligned on the site to take advantage of natural light and air flow. The wave-shaped roof and the generous overhangs provide sun shading. Clerestories provide north-facing light and operable windows allow air to flow naturally through the building. These and other features, such as energy efficient and dimmable lighting, under floor air, automatic shades, smaller HVAC units, and a building management system, result in energy usage estimated to be roughly 30 percent less than a new, code-compliant baseline building.

Over the life of the project, the cumulative operational savings from the sustainable features will allow the City to invest in improving infrastructure such as parks, community centers, libraries, and fire and police stations.

The project has already received many local, state and national awards from professional associations such as APWA, AISC, APA, and AIA.  We are honored to be considered for an award from ASCE. Thank You

Project Attachments:

see above

Award Citation::

tbd

Suggested Award Summary:

tbd

CEC

Contact Us


Please contact the Board of Directors at .(JavaScript must be enabled to view this email address) if you would like to speak with an ASCE OC Branch representative, or the webmaster if you have any questions or comments about this web-site.

ASCE OC Branch

1405 Warner Avenue, Suite B
Tustin, CA 92780

(714) 258-8306

Website

ASCE Los Angeles Section

(714) 258-8306

Website

ASCE National Society

1801 Alexander Bell Drive
Reston, VA 20191

1-800-548-ASCE

Website

Stay Connected


Copyright © 2019 ASCE Orange County, California Branch. All Rights Reserved.

Designed and developed by Jub Jub Interactive.